top of page

Plantenverhalen is een creatie van Annet Breure

​

Ik verbind hierin mijn liefde voor natuur en cultuur. Het vertellen kwam op een natuurlijke manier na jaren les gegeven te hebben in dans en me met Arabisch bezig te hebben gehouden. Taal, beweging en de verbinding met onze geschiedenis en naasten zijn hierin bij elkaar gekomen, en dat voelt erg goed. Ik vertel verhalen die zijn ontstaan vanuit verschillende culturen en in allerlei tijden. Ik onderzoek de oorspronkelijke context, leef me in, en voel me vrij een persoonlijke interpretatie te geven, met respect voor de achtergrond van het verhaal.  Het belang van het verhaal voor onze hedendaagse beleving vind ik hierin zeker belangrijk. 

Mijn kennis van verschillende talen en culturen komt goed van pas. Graag maak ik meer cultuur toegankelijk voor een breed publiek. Mijn intentie met plantenverhalen is die liefde voor cultuur en natuur te delen en de verbinding met onze directe omgeving (de planten en de mensen) te versterken en verdiepen. Dit omdat ik geloof dat dat ons welzijn ten goede komt. 

​

Terug denkend aan mijn jeugd zie ik dat planten altijd al mijn interesse hadden. Nog steeds kan ik gebiologeerd kijken naar de details van het hart van een bloem of de schoonheid van een ontluikende varen. De aandacht voor het kleine, en voor een andere soort laat ons de grootsheid van de wereld zien. Even uit ons 'mensenhokje'. 

Ik ben een observator met een sterke drive om te creëren en uit te dragen. Ik leg daarbij altijd contact met mijn publiek/de groep. Ik heb een groot aanpassingsvermogen en kan ter plekke inspelen op de situatie.

​

Ik houd van boeken doorpluizen en in mijn opleiding tot Arabiste heb ik geleerd kritisch brononderzoek te doen. Zowel de geur van vergeelde bladzijden als verdorde bladeren in het bos doen mijn hart sneller kloppen!


Planten inspireren mensen in de kunst, en de volkscultuur: natuurlijkerwijs, want we leven samen op deze planeet. Het is interessant hoe hun helende werking vervlochten is met bijvoorbeeld spiritualiteit. Een brede aanpak heb ik dus in mijn plantenverhalen.  Ik kies verhalen die kunnen inspireren en onze blik op de wereld verruimen. En die passen bij de plek en het moment waar ik vertel.

​

Zie hier mijn portfolio.

Foto door Vincent G. Gielen

achtergrond

Mijn allereerste baan (2002-2007) was bij het historisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Daar vertolkte ik het leven in de midden-steentijd. Ik leerde daar veel over het praktisch gebruik van planten, welke kennis en ervaring ik nu weer in mijn workshops gebruik, zoals het touw twijnen van brandnetelvezels of boombast. Nog steeds werk ik af en toe met een aantal oud-collega's uit die tijd samen.

​

Tijdens- en na mijn studie Arabisch (2007-2014) werkte ik een aantal jaren voor VluchtelingenWerk. Na de afsluiting van het laatste project dat ik daar heb gedaan besloot ik mij te verdiepen in het medicinaal gebruik van planten. Ik heb zowel in Brazilie als in Frankrijk meegelopen en gewerkt met ervaren vrouwen. Maria-Luisa da Silva Oliveira, die zich al dertig jaar inzet om kennis te behouden van geneeskrachtige planten, en hiertoe geisoleerde gemeenschappen in het Braziliaanse binnenland bezoekt, heeft mij geinspireerd ook hier in Europa me te verdiepen in de oude, overgeleverde gebruiken. Zo ben ik prachtige verhalen tegengekomen en nuttige informatie. Ik heb een cursus gevolgd bij Kruidenrijk en ben natuurlijk vele boeken in gedoken.

​​

Mijn tijd met Marie-Pierre Joncour in Bretagne (2018), op kwekerij Aromatic: medicinale en aromatische planten, heeft me veel geleerd over de enorme diversiteit in het plantenrijk en de toepassingen van planten, en over de (ideale) omstandigheden waarin verschillende planten gedijen. Een heel inspirerende plek waar ik sindsdien een deel van het jaar door breng. Ideaal om de halve dag met de handen in de aarde te werken en de andere helft met de neus in de boeken van Marie-Pierre's collectie. Of schrijvend of editend aan mijn eigen projecten. Aromatic is een beetje mijn tweede thuis geworden.

​​

In 2019 werkte ik drie maanden in Japan op twee verschillende locaties op het platteland in Shizuoka en Okayama. Het was te kort en heeft mij enorm geïnspireerd! De (verhalen)cultuur rond planten is rijk, en de onomatopeeën in de taal geweldig ondersteunend om verhalen te brengen.

​

Ik volgde een verhalenvertelcursus bij het Dutch International Centre for Storytelling in Den Haag. Ik voel mij verbonden met mijn collega vertellers en leer door uitwisseling- en samenwerking met hen continu bij.

 

Noot:

Ik ben geen arts of herborist en alle informatie over medicinale toepassing van planten wordt verteld vanuit cultuurhistorisch perspectief. 

en verder...

Naast Plantenverhalenvertelster ben ik Arabiste, met een specialisme in (beeldvorming over) minderheden en contemporaine literatuur. Ik heb een aantal jaren voor VluchtelingenWerk gewerkt en leidde van 2014 tot 2020 de leeskring Arabische Literatuur Den Haag. Af en toe geef ik introductie workshops en korte lessenreeksen voor beginners in Arabische taal, cultuur en literatuur.

 

Ook houd ik mij op professioneel vlak bezig met gezondheid van lichaam en geest. Sinds 2013 geef ik Nia lessen. Nia is een combinatie van verschillende dansen, houdingsleer en vechtkunsten. Ik heb mij gespecialiseerd in senioren. Vanaf 2014 heb ik de cursus 'Geheugen in Beweging' ontwikkeld, waarin oefeningen en theorie over de samenhang van lichamelijke beweging en geheugenprocessen aan bod komen. In 2017 heb ik een yoga-training gevolgd. Ik combineer dans en yoga in Nia en 'yogic dance flow' lessen. Momenteel geef ik vaste lessen in Leiden en Amsterdam, losse workshops, bv. op BSO's voor kinderen en af en toe retraitedagen. Ik sta altijd open voor aanvragen.   

​​

Ik heb door de jaren heen flink wat ontwikkeld en heb hierdoor een breed aanbod, neem gerust contact op voor vragen en boekingen!

bottom of page